سیپلاسپلاس C++
در این صفحه قصد معرفی زبان برنامهنویسی سیپلاسپلاس C++ را داریم که شما عزیزان با این زبان برنامهنویسی قدرتمند جهانی بیشتر آشنا شوید، اما قبل از آن باید به دسته بندیهای مختلف برنامهنویسی توجه داشته باشید. در کل پس از نوشتن الگوریتم و یا ترسیم فلوچارت برای یک مسئله باید آن را با استفاده از یک زبان برنامهنویسی تبدیل به یک برنامه قابل اجرا بر روی کامپیوتر نماییم، این زبانها به سه دسته کلی تقسیم میشوند:
- زبان ماشین(سطح پایین)
- زبان اسمبلی
- زبانهای سطح بالا
که در ادامهی همین صفحه به توضیحاتی دربارهی این دستهبندیها میپردازیم.
زبانهای برنامهنویسی
زبانهای برنامهنویسی از نظر دسته بندی به شرح زیر هستند.
زبان ماشین یا سطح پایین
زبان ماشین Machine Language مستقیما با صفر و یک نوشته میشود و بدون هیچ واسطهای بر روی کامپیوتر قابل اجرا است. طراحان سختافزار در کامپیوتر، زبان ماشین خاص خود را برای آن ماشین طراحی مینمایند. به همین دلیل هر برنامهای که به زبان ماشین نوشته شود، فقط بر روی همان ماشین خاص کار میکند، به همین دلیل برنامههای نوشته شده به زبان ماشین را غیرقابل حمل میگویند. از طرف دیگر یادگیری این زبان بسیار مشکل بوده و برنامهنویسی با آن نیز بسیار سخت است و همچنین احتمال بروز خطا در آن نیز بسیار بالاست.
زبان اسمبلی Assembly Language
این زبان شکل سادهتر زبان ماشین است ، بدین صورت که برای هر دستورالعمل زبان ماشین، یک اسم نمادین انتخاب شده است(مانند دستور ADD بجای کد نویسی دستور جمع) که به خاطر سپردن و برنامهنویسی با آنها برای انسانها سادهتر است. اما این برنامهها برای ماشین قابل فهم نیست و باید قبل از اجرا شدن توسط مترجمی به نام اسمبلر به زبان ماشین تبدیل شود. توجه کنید که از آنجا که هر دستور زبان اسمبلی معادل یک دستور زبان ماشین است، این زبان نیز وابسته ماشین میباشد و برنامههای نوشته شده به این زبان فقط بر روی همان کامپیوتری که برای آن نوشته شدهاند قابل اجرا است. علاوه بر این کار با این زبانها هنوز هم نسبتا مشکل بوده و فقط متخصصین کامپیوتر قادر به استفاده از آنها بودهاند.
زبانهای سطح بالا
دستورالعملهای زبانهای سطح بالا High Level Languages بسیار نزدیک به زبان انسانها (بطور مشخص زبان انگلیسی) میباشد و به همین دلیل برنامهنویسی با آنها بسیار سادهتر بوده و میتوان الگوریتمها را به راحتی به این زبانها تبدیل کرد. از آنجا که این زبانها به هیچ ماشین خاصی وابسته نیستند، برنامههای نوشته شده با این زبانها (تا حد زیادی) قابل حمل میباشند. مثالهایی از این زبانها عبارتند از:
- بیسیک: برای کاربردهای آموزشی
- فرترن: برای کاربردهای علمی و مهندسی
- پاسکال: برای کاربردهای آموزشی و علمی
- زبان سی C: در همهی زمینه ها.
برنامههای نوشته شده به این زبانها ابتدا باید به زبان ماشین ترجمه شوند تا بر روی کامپیوتر قابل اجرا باشند. برای ترجمه این زبانها از کامپایلر و یا مفسر استفاده میشود.
مقدمهای بر زبان سی C
زبان سی C در سال 1972 توسط دنیس ریچی از روی زبان B و BCPL در ازمایشگاه بل ساخته شد و ویژگیهای جدیدی همچون نظارت بر نوع داده نیز به آن اضافه شد. ریچی از این زبان برای ایجاد سیستم عامل یونیکس Unix استفاده کرد اما بعدها اکثر سیستمعاملهای دیگر نیز با همین زبان نوشته شدند.
کاربرد زبان سی C
با توجه به ویژگیهای فوقالعاده این زبان، در همهی زمینهها از قبیل سیستمی، آموزشی، علمی، تجاری و مهندسی میتوان از آن استفاده کرد. امروزه میبینیم که دنیا به سمت هوشمند سازی اشیا سوق پیدا میکند که اکثر میکروها و کامپیوترهای برنامهویسی شده در این زمینه (IOT) به زبان سی C میباشد.
همچنین میتوان شاهد کاربردفرآوان زبان سی در دنیای بازی باشیم که به شدت باعث کارایی و سرعت بازیهای در سطح جهانی میشود.
ویژگیهای زبان برنامهنویسی سی C
زبان سی C ، زبانی همه منظوره ساخت یافته، سطح بالا و انعطاف پذیر است که برخی از خصوصیات زبانهای سطح پایین را نیز که عمولا در اسمبلی یا زبان ماشین موجود است را داراست. در عین حال این زبان برای کاربردهای ویژه طراحی نشده و میتوان از آن در همهی زمینهها استفاده نمود. به همین خصوص به دلیل نزدیکی آن به زبان ماشین، از این زبان در برنامهنویسی به طور فراوان استفاده میشود. با توجه به اینکه زبان سی C دارای قابلیت زبانهای سطح بالا و پایین به صورت همزمان است آن را زبان سطح میانی نیز در نظر میگیرند. بنابراین زبان سی C بین زبانهای سطح بالا و سطح پایین قرار دارد و به برنامهنویس اجازه میدهد که خصوصیات هر دو گروه زبان را به کار برد.
دربارهی سیپلاسپلاس C++
در سالهای بعد از ابداع C و با ظهور روشهای برنامهنویسی شیگرا، نسخه جدیدی از زبان سی C به نام سیپلاسپلاس C++ توسط بیارنه استراوستروپ در اوایل 1980 در آزمایشگاه بل توسعه یافت. در سیپلاسپلاس C++ علاوه بر امکانات جدیدی که به زبان سی C اضافه شده است، خاصیت شئگرایی را نیز به ان اضافه کرده است.
- نکته: زبان C++ تمامی ویژگیهای زبان C را دارا میباشد و علاوه بر آن ویژگیهای جدیدی مانند شیگرایی و کتابخانههای بسیار سودمند به ان افزوده شده است.
کاربرد زبان سیپلاسپلاس C++
در اکثر مکانها از سیپلاسپلاس استفاده میکنند و زبان بسیار لازمی برای پردازش دیتاهای سنگین است. برخی کاربردهای این زبان عبارتند از:
- صنعت: خودروسازی، فضایی و …
- سیستمهای بانکی، سیستمهای معماری و …
- کنسولهای بازی
- هوش مصنوعی
- رباتیک
- نرمافزارهای علمی و مهندسی
- سیستم عاملها
- سختافزارها
- نرمافزارهای ویندوزی
- و …
سیستم عاملهای نوشته شده با سی پلاس پلاس
- سیستم عاملی لینوکس ابونتو Uuntu
- سیستم عامل ویندوز Windows
- و …
نرمافزارهای نوشته شده با سی پلاس پلاس
- اسکایپ Skype
- ادوب آکروبات Adobe Acrobat
- مرورگر اینترنت گوگل کروم Google Chrome
- نرمافزار سه بعدی 3d Max
- مرورگر اینترنت اپرا
- و …
بازیهای نوشته شده با سی پلاس پلاس
- ندای وظیفه Call Of Duty
- گیرز آو وار Gears Of War
- تام رایدر Tomb Raider
- متال گیر سالید Metal Gear Solid V
- خدای جنگ God of War
سیپلاسپلاس در وب
- هستهی سایت فیسبوک FaceBook
- هستهی سایت گوگل Google
- کامپایلری توسط سی پلاس پلاس برای PHP
- و …
همچنین میتوانید با مراجعه به سورس کدهای آمادهی سی پلاس پلاس C++ با مثالهای کاربردی دنیای کامپیوتر بیشتر اشنا شوید و یا اینکه به بخش آموزش سیپلاسپلاس C++ پروژه محور مراجعه فرمایید.